Marsovci vitamini - Digitalno doba i sport

Digitalno doba i sport

Roditeljima je u 21. stoljeću sve teže nagovoriti djecu da napuste elektroniku ili isključe televizor i bave se sportom. Živimo u doba tehnologije i interneta, a mnoga bi moderna djeca radije ostala kod kuće i igrala računalne igrice, gledala videozapise na YouTubeu ili jednostavno cijeli dan ležala na kauču ispred televizora. Većina roditelja ovo smatra problemom, brinući se zbog negativnih učinaka nedostatka vježbanja na zdravlje njihove djece.

Vježbanje je važan aspekt života svakog djeteta, jer uvelike pridonosi djetetovoj fizičkoj i emocionalnoj dobrobiti. Zbog alarmantno rastuće stope dječje pretilosti posljednjih desetljeća, američki Centri za kontrolu bolesti preporučuju najmanje 60 minuta tjelesne aktivnosti dnevno za djecu i adolescente kako bi sagorjeli višak masnoće i smanjili rizik od pretilosti ili prekomjerne tjelesne težine.

Osim što djetetu pomaže u održavanju zdravog rasta, odgovarajuća tjelesna aktivnost također poboljšava moždanu aktivnost djece. Studije pokazuju da su djeca koja se bave tjelesnom aktivnošću samopouzdanija i imaju bolji uspjeh u školi. Kao rezultat, dobivaju više ocjene od djece koja imaju malu ili nultu tjelesnu aktivnost.

Također, tjelesno neaktivna djeca sklona su raznim zdravstvenim komplikacijama poput visokog krvnog tlaka, pretilosti, dijabetesa tipa 2, stresa, poremećaja spavanja i depresije.