Marsovci vitamini - Pospano dijete – trebam li se brinuti?

Pospano dijete – trebam li se brinuti?

Nerijetko se događa da djeca dugo spavaju. Zapravo, djeci je potreban kvalitetan san da bi se fizički i mentalno razvili. Većina roditelja u jednom ili drugom trenutku žali se da njihovo dijete previše spava. U većini slučajeva nema razloga za zabrinutost. Međutim, to može biti znak skrivene bolesti. Pa kada, kao roditelj, možete pomisliti da previše sna kod djeteta postaje problem? Pročitajte kako biste saznali.

Kada se brinuti da vaše dijete previše spava

Imate razloga za zabrinutost ako je vaše dijete uvijek umorno, iako dovoljno spava. To je obično znak skrivene bolesti i preporučuje se da pomoć potražite kod zdravstvenog radnika.
Dugotrajni umor obično je znak alergija, prehlade, infekcija sinusa ili grla, astme ili drugih ozbiljnih bolesti poput dijabetesa, bolesti bubrega, loše prehrane i raka.

Idealno je da dijete treba 10 do 12 sati sna, uključujući vrijeme drijemanja. Ako vaše dijete spava za to vrijeme, onda nema razloga za zabrinutost.

Međutim, stres, tjelesna aktivnost i često buđenje noću također mogu učiniti da dijete više spava. To ne bi trebao predstavljati problem ukoliko to ne postane redovito ponašanje. Prije nego što zaključite da postoji problem, pobrinite se da dijete dovoljno spava i da nije samo lijeno.

Kako spavanje utječe na razvoj i zdravlje vašeg djeteta

Svakom biću je potreban san da bi preživjelo. Djeci je prava količina sna svakog dana neizostavan dio zdravog načina života. Spavanje omogućuje tijelu da se odmori nakon napornog dana. Izravno utječe na mentalni i tjelesni razvoj djeteta. Djeca koja svakodnevno spavaju pravu količinu pažljivija su, bolje uče i ponašaju se bolje.

S druge strane, djeca koja ne spavaju dobro svaki dan imaju rizik od visokog krvnog tlaka, depresije ili pretilosti. Osim toga, nedostatak sna može dovesti do distrakcije, povećanog stresa, problema s učenjem, tjeskobe i depresije.

San je važan za zdravlje djetetovog mozga. Kad dijete ne spava dovoljno, neki kognitivni aspekti mozga možda neće ispravno funkcionirati. Spavanje utječe i na djetetovu sposobnost učenja. To može negativno utjecati na njegov uspjeh u školi. Djeca koja se dobro ne naspavaju ili previše spavaju vjerojatnije će imati problema s koncentracijom u školi. To je zato što se nesanom ili pospanom mozgu teško usredotočiti na trenutni zadatak.

Djeca lišena sna često se loše pokazuju u školi zbog nedostatka koncentracije. Zaboravljaju, lako im se odvlači pažnja i ne obraćaju puno pažnje u školi. Rade sporije jer se jedva sjećaju što je učitelj rekao ili što su upravo pročitali. Mozak im često zaspi, a djeca zaspe na nastavi.

To također utječe na djetetovo ponašanje. Nedovoljno sna može kod djeteta osjetiti abnormalne promjene raspoloženja kod kuće i u školi. Djeca lišena sna mogu postati introvertirana i nespremna sudjelovati u grupnim aktivnostima. Postaju vrlo emotivni i mogu pokrenuti emocionalni ispad iz najmanjeg razloga. Također nisu u stanju ispravno slijediti upute i postaju neugodni.

Nedostatak kvalitetnog sna dijete također može učiniti impulzivnim i nestašnijim. Djeca lišena sna često su odgovorna za loše ponašanje u školi i kod kuće. Jednostavno ne donose dobre odluke, jer u većini slučajeva djeluju prije nego što razmisle.

San utječe na imunološki sustav djeteta smanjenjem broja stanica koje pomažu u borbi protiv infekcija. To dijete čini ranjivijim na razne bolesti. Djeca koja se dobro ne naspavaju ili previše spavaju imaju veći rizik od pretilosti od djece koja se pravilno naspavaju.

Prava količina sna koja je potrebna djetetu ovisi o dobi djeteta. Američka pedijatrijska akademija preporučuje:

12 do 16 sati za bebe mlađe od 1 godine;

11 do 14 sati za djecu u dobi od 1 do 2 godine;

10 do 13 sati za djecu u dobi od 3 do 5 godina;

9 do 12 sati za djecu u dobi od 6 do 12 godina;

8 do 10 sati za tinejdžere (u dobi od 13 do 18 godina).

Zaključak

Kao roditelj morate osigurati ravnotežu djetetovih navika spavanja. Nedostatak dovoljno sna ili previše sna može štetiti djetetovom zdravlju i razvoju. Stvaranje rasporeda spavanja može vam pomoći da pratite obrasce spavanja. To će odrediti postoji li problem. Ako primijetite da dijete previše spava bez dobrog razloga ili se umori iako je dovoljno spavalo, možete potražiti liječnika i potražiti stručnu pomoć.

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.