Marsovci vitamini - Kako pomoći djeci sa stresom i tjeskobom

Kako pomoći djeci sa stresom i tjeskobom

Jednom kada ustanovite da je vaše dijete tjeskobno, sljedeći je korak pronaći načine kako mu pomoći.

Dobra vijest je da se možete dobro nositi s anksioznošću i stresom. Sljedeći savjeti mogu vam pomoći u ovom području.

  1. Komunicirajte s djetetom: Jedan od najlakših načina da djetetu pomognete da se nosi s tjeskobom i otvori i razgovara o svojim strahovima bez pritiska na njega. Razgovor o njegovim strahovima i brigama može vam reći kako mu pomoći. Omogućuje vam i da mu objasnite što je tjeskoba, načini na koje mogu prepoznati tjeskobu i stres i što učiniti kad se osjećaju tjeskobno.

  2. Moć slušanja: Kao roditelj s djetetom koje doživljava tjeskobu i stres, morate naučiti kako slušati bez kritike, predrasuda ili zanemarivanja. To će vam pomoći da bolje razumijete svoje dijete, kao i kako mu pomoći.

  3. Uspostavite rutinski program: Uspostavljanje rutinskog programa ili rasporeda osigurava djetetu sigurno mjesto za obavljanje njegovih aktivnosti bez brige o njima. Osim toga, ustaljena rutina u obitelji može biti umirujuća i pomoći u ublažavanju stresa kod djece.

  4. Pripremite djecu za nagle promjene: promjene u rutinskom programu i nagle radnje poput preseljenja u novu školu ili preseljenja u novi grad mogu kod djece izazvati stres i tjeskobu. Ako ćete naglo poduzeti radnju ili se promijeniti, pobrinite se da dobro pripremite djecu kako to ne bi imalo negativan utjecaj na njihov život.

  5. Izgradite djetetovo samopoštovanje: Većina djece koja se osjećaju anksiozno također su manje sigurna u sebe i svoje sposobnosti. Siguran način da svom djetetu pomognete jest potaknuti ga da izgradi samopouzdanje koristeći pozitivne i ohrabrujuće riječi. Također pokušajte uključiti dijete u aktivnosti koje ono može raditi. Na taj ćete način ojačati njegovu vjeru u sebe.

  6. Potražite pomoć od zdravstvenog radnika: Traženje stručne pomoći od terapeuta ili odgajatelja izuzetno je važno ako ništa drugo ne uspije. U najboljem je položaju pružiti najbolju njegu vašem djetetu.

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.