Marsovci vitamini - Idealna prehrana za djecu

Idealna prehrana za djecu

5 obveznih hranjivih sastojaka za djecu

Kako bi djeca mogla optimalno rasti potrebna je uravnotežena prehrana, što nije uvijek lak zadatak roditeljima.

 1. Proteini: Proteini su neophodni za djetetov rast. Proteini pomažu u izgradnji tijela, pretvaranju hrane u energiju i izgradnji stanica. Kad je riječ o proteinima, mogućnosti je mnogo. Hrana bogata proteinima uključuje ribu, meso, jaja, orašaste plodove i mliječne proizvode. Međutim, roditelji bi trebali odabrati meso s niskim udjelom masti, perad i ribu te izbjegavati ili ograničavati prerađeno meso poput kobasica, prženog mesa i pržene ribe.

 2. Masnoće: Neki su roditelji zabrinuti zbog masnoće jer misle da su loše. Međutim, masnoće su važan dio prehrane odraslih i djece. Oni su izvrstan izvor energije i pomažu tijelu da razgrađuje druge hranjive sastojke poput vitamina A, D i K. Umjesto da brinu o masnoćama, roditelji bi svojoj djeci trebali ponuditi zdrave masnoće i ograničiti redovite obroke bogate zasićenim mastima. Dobri izvori zdravih masti uključuju orašaste plodove i sjemenke, maslinovo ulje i ulje avokada, riblje ulje i još mnogo toga.

 3. Ugljikohidrati: Ugljikohidrati su važan dio djetetove prehrane, oni su jedan od najvažnijih izvora energije. Kako bi djeca usvojila zdrave prehrambene navike, roditelji moraju osigurati zdrave ugljikohidrate u obliku vlakana i cjelovitih žitarica, kao što su kruh od cjelovitih žitarica i smeđa riža.

 4. Voće i povrće: Voće i povrće su odličan izvor vlakana, antioksidansa, vitamina i minerala. Te esencijalne hranjive tvari pomažu u zaštiti od bolesti i infekcija, podržavaju imunološki sustav, doprinose dobrom ukupnom zdravlju, zdravlju crijeva i osiguravaju optimalan rast i razvoj. Djecu treba poticati da jedu razno voće i povrće s drugom hranom kako bi dobili raznovrsne hranjive sastojke. Preporučuje se da djeca svakodnevno pojedu oko pet porcija od otprilike šake povrća i voća. Međutim, potrebno je ograničiti sokove, posebno prerađeni voćni sok, zbog šećera i drugih aditiva koje sadrže. Umjesto toga, možete napraviti prirodni domaći sok.

 5. Mlijeko i mliječni proizvodi: Mlijeko i mliječni proizvodi izvor su kalcija i vitamina D. Roditeljima se savjetuje da uključe u prehranu mliječne proizvode i mlijeko s manje masnoće za djecu stariju od dvije godine. Djeca mlađa od dvije godine mogu piti punomasno mlijeko, jer je to neophodno za njihov rast i razvoj.

Savjeti za stvaranje zdravih prehrambenih navika

 • Ne hranite djecu i ne hranite ih na silu
 • Potaknite raznolikost i isprobajte nove namirninice kako bi dobili raznoliku i uravnoteženu prehranu
 • Učinite zdravu prehranu zabavnom uključivanjem djece u cijeli proces - od odabira do kuhanja.
 • Nemojte jesti ispred televizora ili s telefonom u ruci
 • Neka zdrave namirnice budu lako dostupne, a ograničite nezdrave namirnice kod kuće
 • Uključite voće i povrće u svoju prehranu svaki dan
 • Stvorite zdrave navike kuhanja i prehrane