Marsovci vitamini - Kako potaknuti dijete na bavljenje sportom

Kako potaknuti dijete na bavljenje sportom

Sportske aktivnosti su vrlo važan aspekt života svakog djeteta, jer igraju značajnu ulogu u potpori zdravom razvoju djece kako fizički tako i emocionalno. Djeca koja se bave aktivnim sportovima rjeđe pate od visokog krvnog tlaka, pretilosti, dijabetesa ili čak stresa.

Aktivni sportovi osim poboljšanja tjelesnog stanja djece imaju i druge prednosti. Također pozitivno utječe na njihovo emocionalno stanje, jer povećava njihovo samopouzdanje i samopoštovanje.

Da bi održali zdrav način života, djeca bi se trebala baviti najmanje 60 minuta tjelesne aktivnosti dnevno. To situaciju komplicira za roditelje s djecom koja se malo ili nimalo ne bave sportom. Mnogi se roditelji žale da su njihova djeca neaktivna i radije cijeli dan sjede kod kuće nego da se izlaze i igraju sa svojim vršnjacima. Ako imate isti problem, evo što možete učiniti da vaša djeca vole sport.

  • Komunikacija je ključna ako želite doći do srži problema. Razgovarajte s djetetom kako biste razumjeli njegove strahove i razloge zbog kojih ne voli taj sport. To je možda zbog neugodnog iskustva s lošim suigračem ili strogim trenerom ili čak straha od poraza u nečemu. Pomozite djetetu da prevlada te strahove objašnjavajući da u gubljenju nema ništa zastrašujuće i da je sudjelovanje najvažnije.

  • Igrajte se s djetetom samo iz zabave. Djecu će vjerojatnije zanimati sport ako imaju roditelje koji se s njima bave sportom. Učinite da sport doživljavaju kao zabavu, a ne kao strogo organiziranu aktivnost. Kada se bavite sportom s djetetom, važno je da to ne pretvorite u trenersku aktivnost, već u zabavnu igru ​​u kojoj dijete postavlja samo granice.

  • Dopustite mu da sam odluči kojim se sportom želi baviti. Nemojte ga prisiljavati da voli određene sportove poput nogometa ili košarke samo zato što ih volite ili ako mislite da je najbolje za nepripremljene može ga natjerati da mrzi taj sport jer osjeća da mu namećete svoje mišljenje.

  • Više se usredotočite na trud, a ne na rezultat. Recite mu da nije bitna pobjeda protivničke momčadi, već dobro vrijeme i poboljšanje njegovog tjelesnog stanja u cjelini. Ohrabrite svoje dijete i naučite ga da prevlada stres poraza kad se to dogodi.

  • Potaknite djecu da pozovu svoje prijatelje da se zajedno bave svojim omiljenim sportom. Igranje s prijateljima u udobnosti vašeg doma može pomoći djeci da potaknu ljubav prema sportu. Možete pokušati osloboditi što više prostora kod kuće kako bi se mogli baviti sportom.

  • Dopustite djetetu da isproba nove igre. Ne stavljajte ograničenja na sportove kojima se bavite. Neka se okuša u različitim sportovima i dozna koji će mu se najviše svidjeti. To će ga više motivirati.

  • Pokažite prednosti bavljenja sportom. Vodite dijete na profesionalni sportski događaj i pustite ga da gleda profesionalce kako igraju. Vjerojatno će ga više zanimati, jer se nada da će se jednog dana početi profesionalno baviti svojim omiljenim sportom.

Važno je ne pokušavati prisiliti dijete da se bavi sportom, jer će to na kraju dovesti do neugodnih emocija koje će biti povezane sa sportom. Mnoga djeca se ne žele baviti sportom jer ne razumiju kako je to biti zainteresiran za sport. Njegujte ljubav prema sportu pokazujući im koliko to iskustvo može biti ugodno. Ne prikazujte im samo sport na televiziji, već se igrajte s njima i pomozite im da prevladaju strah.