Marsovci vitamini - Kako potaknuti djecu da piju dovoljno tekućine

Kako potaknuti djecu da piju dovoljno tekućine

Jedna od najvažnijih stvari koje tijelo treba da bi dobro funkcioniralo je voda. To je zato što svi organi u našem tijelu trebaju vodu da bi pravilno funkcionirali. Oko 75 posto ljudskog tijela čini voda.

Uz to, učinkovitu raspodjelu hranjivih sastojaka, kisika i imunoloških stanica u tijelu održava voda. Voda također igra važnu ulogu u održavanju djetetove razine energije, koncentracije i fokusa. Stoga je, kako biste spriječili dehidraciju, najvažnije dati djetetu dovoljno vode.

Dehidracija se događa kada je količina vode koju tijelo unosi manja od količine vode koju tijelo gubi. Kao rezultat, tijelo nema dovoljno vode da bi održalo svoj pravilan rad. Budući da se voda ne može pohraniti u tijelu, važno je piti više vode kako bi se nadomjestila voda koju tijelo gubi znojem, mokraćom ili povraćanjem.

Djeca su sklonija dehidraciji jer su tjelesno aktivnija od odraslih i znojenjem tijekom tjelesne aktivnosti gube više vode. Većina djece ne pije dovoljno vode jer nema ukusa. Ponekad zaborave piti vodu jer su prezauzeti svojom omiljenom razonodom da bi se sjetili da bi trebali. Da bi dijete bilo hidratizirano, preporučuje se piti najmanje 8 čaša vode dnevno.

Evo nekoliko savjeta koji će djetetu pomoći da unese dovoljno tekućine:

Stvorite naviku pijenja tekućine : Da biste djetetu pomogli da pije više vode, možete pokušati stvoriti naviku koja ga podsjeća da popije čašu vode, na primjer neposredno nakon ustajanja i neposredno prije spavanja. Također ga možete potaknuti da pije više tekućine tijekom obroka.

Dajte hladnu vodu : vruća voda može biti neugodna ili neukusna za djecu, ali oni će piti više hladne vode, jer je više osvježavajuća od tople vode.

Koristite čaše u boji kada dajete vodu : Korištenje čaše u boji kako biste djeci davali vodu može ih natjerati da piju više. Voda se zbog lijepe čaše više neće činiti tako neugodnom.

Dajte različite tekućine : djeca vole raznolikost, pa će piti više ako im ponudite razna pića. Međutim, ne biste im trebali davati previše slatkih pića, jer mogu negativno utjecati na njihovo zdravlje.

Upotrijebite primjer : Djeca slijede tuđi primjer, pa će, ako imaju roditelje koji često piju vodu, vjerojatnije da će naučiti piti više vode.

Napravite domaći voćni sok : Davanje djeci domaćih voćnih napitaka bez dodanog šećera, poput limunade, može povećati količinu tekućine u tijelima i održavati ih dobro hidratiziranima.

Izbjegavajte davanje gaziranih pića kad jedu vani : kad jedu vani, ponudite im vodu umjesto gaziranih pića, jer kofein koji sadrže može dovesti do dehidracije.

Dajte im boce vode : djeca često zaboravljaju piti vodu jer su upijena u svoje aktivnosti i ne žele se prestati igrati da bi popila vodu, čak i kad su žedna. Ako im daju male bočice vode koje mogu nositi sa sobom kad izađu, pomoći će im da popiju više vode.