Marsovci vitamini - Pretilost i imunitet

Pretilost i imunitet

Dječja pretilost glavni je zdravstveni problem u 21. stoljeću. Oko 200 milijuna djece školske dobi širom svijeta ima prekomjernu tjelesnu težinu ili pretilost. Pretila djeca teže više nego što se preporučuje za njihovu dob što dovodi do povećanog rizika od razvoja zdravstvenih problema poput dijabetesa tipa 2, povišenog krvnog tlaka, astme, ranih bolesti srca, problema s kostima / zglobovima, bolesti masne jetre i poremećaja spavanja.

Djeca s prekomjernom težinom također se bore s anksioznošću i depresijom, kao i sa socijalnim problemima poput nasilja. Studije pokazuju da pretila djeca često otežano dišu dok spavaju - stanje poznato kao "apneja u snu". Pretila djeca također imaju veću vjerojatnost da će razviti probleme s kostima jer su lomljivija od djece s normalnom težinom.

Postoje različiti razlozi zbog kojih djeca postaju pretila. Najčešće uključuju nezdrave prehrambene navike (jedenje hrane i pića koja imaju previše kalorija i premalo korisnih hranjivih sastojaka), nedovoljnu tjelesnu aktivnost i genetske čimbenike.

Kako pretilost utječe na dječji imunološki sustav

Jedan od razloga zašto se pretilost smatra tako ozbiljnim zdravstvenim problemom je što može oslabiti imunološki sustav i smanjiti sposobnost tijela u borbi protiv bolesti i infekcija.

Zdrava prehrana bogata vlaknima, antioksidantima i proteinima pomaže jačanju imunološkog sustava, dok s druge strane, prehrana s visokim udjelom šećera i masti oslabljuje imunološki sustav. Slab imunološki sustav dovodi do povećane osjetljivosti na razne bolesti, također može smanjiti odgovor na cjepiva, što infekcije čini težim.

Djeca koja konzumiraju velike količine slatkiša, zaslađenih pića i masnog mesa sklonija su raznim infekcijama i bolestima Uz to, pretila djeca često imaju smanjen unos proteina, jer je većina hrane koju konzumiraju bogata ugljikohidratima i mastima. Zbog toga su skloni stanju protein-energetske pothranjenosti (PEN), što također može imati značajne negativne učinke na njihov imunološki sustav.

Kako biste spriječili pretilost kod djece, pobrinite se za zdrave i uravnotežene obroke, smanjite unost slatkiša i zaslađenih pića. Ako je moguće, izbjegavajte fast food i ostale dostave hrane te potičite zajednički odabir namirnica, pripremanje hrane i te obroke jedite zajedno za stolom kao obitelj. Najvažnije, budite primjer vašoj djeci.